Kebab z dostawą, to jest to!

Kebab z dostawą, to jest to!

kebap z dowozemKebab jako danie przebojem wtargnął na dobre do naszego menu i wydawać by się mogło, że staje się powoli naszą narodową potrawą. Tymczasem jest to danie kuchni tureckiej. Nie mniej jednak wytwarzaniem i sprzedażą kebabów zajmuje się coraz więcej Polaków, niejednokrotnie wprowadzając swoje własne modyfikacje. Nic nie wskazuje na to, żeby kebab utracił swoją popularność, która w dużej mierze jest wynikiem wielkiej różnorodności smaków, jak też możliwości łatwego zamówienia i możliwości dostarczenia do domu. Ponadto, należy zaznaczyć, że kebab z dostawą to opcja, którą pokochali ludzie na całym świecie. Można zaryzykować stwierdzenie, że obecnie Kebab swoją popularnością wyprzedził uwielbianą przez każdego pizzę.

Kebab potrawa w wielu odsłonach

 Samo słowo “kebab” oznacza posiekane mięso w placku lub w bułce. Jednak w tradycyjnej kuchni tureckiej istnieje blisko dwieście rodzajów kebaba. W Polsce najczęściej występuje tak zwany “doner kebab”, który robi się na bazie mięsa skrawanego z pionowego rusztu. Mięso może być baranie, wołowe, lub też z kurczaka. Ale podczas podróży do Turcji warto spróbować innych wariantów, takich jak:

  • Iskender kebab – uważany za najlepszy. Mięso ułożone jest na specjalnym tureckim pieczywie i jogurcie. Wszystko polewa się masłem i sosem pomidorowym. Do takiego dania podawane są też grillowane warzywa. Iskender przez swoje składniki jest bardzo sycący, przez co zaspokoi nawet największy głód.
  • Patlican kebab – jest to rodzaj kebabu podawany w formie szaszłyka, co interesujące z bakłażanem. W tym wypadku mięso i warzywa są grillowane razem.
  • Lokma kebab – jest przygotowany z mięsa jagnięcego lub wołowego. Mięso jest mielone i zwijane w chlebek Lawasz. Wszystko polewa się jogurtem i sosem pomidorowym i podaje z grillowanymi warzywami.
  • Adana kebab – nazwa tego mięsnego dania pochodzi od miasta na południu Turcji. Jest to pikantne mięso wołowe nadziewane na szpikulce i następnie pieczone. Adana podawana bywa na chlebku o kształcie małej łódki.
  • Urfa kebab – danie wyróżnia dodatek czarnego chili, papryczki, która rośnie właśnie w okolicach Urfy.
  • Tandir kebab – to w zasadzie całe jagnię pieczone z odpowiedni nadzieniem, które piecze się w ceglanym piecu.
  • Talas kebab – to zapiekanie farszu mięsno warzywnego we francuskim cieście i podawanie z cacik, czyli tureckim sosem na bzie ogórków i jogurtu.

 Kebab, popularna potrawa nie tylko w Polsce

kebab z dostawą do domuNiektóre z tych rodowitych odmian kebaba znane są również w Europie. Pod koniec zeszłego wieku, w Anglii najbardziej popularny był doner kebab, jednak w Niemczech króluje raczej Adana. Obecnie w samym Berlinie jest wyjątkowo dużo punktów sprzedaży tej potrawy, co czyni to miasto stolicą europejskiego kebaba. W wielu przypadkach punkty gastronomiczne oferują kebab z dowozem do klienta, przez co produkcja robi się niemal masowa.

 W większych wytwórniach robi się kebab niemal w sposób przemysłowy. Wtedy to kawałki mięsa lub mięso przemielone, miesza się z dodatkami funkcjonalnymi i wypełniającymi. Do tego dodaje się odpowiednie przyprawy. Potem masę formuje się w porcje i nabija na stelaż. Następnie owija się to w skomplikowany sposób folią i zamraża. Tak przygotowane wałki z mięsem, można już rozprowadzić do lokalów gastronomicznych.

Kebab, a nasze zdrowie

 Ten sposób produkcji na pewno nie jest tym samym, co tradycyjne przyrządzanie, jednak na pewno jest sposobem sporo tańszym. Dodatkowo poszczególne porcje naszpikowane bywają sporą ilością tłuszczu, który teoretycznie powinien wykapać w procesie grillowania. Pozostaję jednak inne związki, które mają mało wspólnego ze zdrową kuchnią. Pewnie stąd wziął się przesąd o fastfoodowym charakterze kebaba.

 Kebab przyrządzony tradycyjnie ze świeżego mięsa i takich samych warzyw, nie powinien być żadnym obciążeniem dla organizmu zwłaszcza, że w niektórych przypadkach podaje się do niego napoje na bazie ziół, które wspomagają trawienie. Negatywna dietetyczna sława kebaba wzięła się raczej od małych budek, gdzie króluje szybka obsługa. W takich miejscach zazwyczaj serwuje się dania sporządzone z gotowych półproduktów, które już same w sobie mają sporo konserwantów. To samo można powiedzieć o gotowych sosach. Mięso smażone na niskiej jakości oleju, najczęściej podawane jest na pieczywie z mąki z niskiego przemiału. Oczywiście istnieją lokale, które serwują kebab z produktów wysokiej jakości, ale ma to swoją cenę. Dla smakoszy jest jeszcze jedna propozycja – przyrządzić własny kebab w swoim domu. Dostępnych jest wiele przepisów, które można zrealizować przy pomocy zdrowych, sprawdzonych półproduktów.

6 komentarzy

I am no longer positive where you are getting your information, but
good topic. I needs to spend some time finding out much more or working
out more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

Hi there everyone, it’s my first go to see at this web site, and piece of writing is genuinely fruitful for me, keep up posting these types of
articles.

I’m really loving the theme/design of your site.
Do you ever run into any browser compatibility problems?
A number of my blog audience have complained about my
blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.

Do you have any ideas to help fix this problem?

You actually make it seem really easy with your presentation but I in finding this
topic to be actually something which I think I would never understand.
It kind of feels too complicated and extremely wide for me.
I’m looking forward to your subsequent publish, I will try to get the hold of it!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *